Ce este endodontia?

Endodontia este o specialitate a stomatologiei care se ocupa cu tratarea si vindecarea bolilor pulpei dentare (nervului) si a ligamentelor de sustinere de la varful radacinii.

Ce este acela un tratament endodontic? (Tratament de canal)

Pentru a intelege mai bine ce este acela un tratament endodontic si la ce foloseste este de folos sa stim cate ceva despre anatomia unui dinte. Dintele sanatos este compus din mai multe straturi.

Stratul exterior este compus din o structura dura , numita smalt . Smaltul este sustinut la interior de un strat numit dentina, ce are in centru un tesut moale numit pulpa dentara. Pulpa dentara contine vase de sange, nervi, si tesut conjunctiv ce sunt responsabile de formarea dintelui in cursul eruptiei lui pe arcada.

Pulpa dintelui primeste toate substantele necesare unei dezvoltari normale prin vasele de sange ce intra in dinte pe la varful radacinii. Dupa ce dintele si-a incheiat formarea, si tesutul pulpar si-a incheiat rolul. Asta inseamna ca la nevoie putem sa scoatem pulpa (nervul) unui dinte fara ca el sa fie afectat in vre-un fel.

Aceasta manevra terapeutica poarta numele de tratament endodontic (tratament de canal)

Cat costa un tratament de canal?

Depinde, unii dinti sunt mai usor de tratat avand mai putine radacini si fiind situati pe arcadele dentare mai in fata, altii prezinta un grad de complexitate crescut. Un pret total nu se poate preciza decat dupa efectuarea unui consult amanuntit.

Cine poate practica endodontia?

Desi orice dentist poate realiza un tratament endodontic, de multe ori pacientii sunt indrumati catre un medic cu practica limitata la endodontie, atunci cand constata ca este un tratament complicat sau mai dificil decat in mod obisnuit.

De ce am nevoie de un tratament endodontic?

Tratamentul endodontic este necesar atunci cand pulpa dentara se inflameaza sau se infecteaza de obicei datorita unei carii profunde, a unor obturatii coronare (plombe) intinse, fracturi sau fisuri in smalt, sau ca urmare a unor traumatisme suferite de dinte. In cazul in care nu se intervine la timp durerile se pot agrava, mergandu-se pana la formarea de abcese.

In momentul in care se decide ca este nevoie de tratament endodontic la acel dinte , medicul dumneavoastra dentist sau medicul cu practica limitata la endodontie inlatura pulpa inflamata/infectata , curatind si conformand canalele radiculare, apoi obtureaza etans canalele curatate.

Cat dureaza un tratament endodontic?

De obicei pentru un tratament endodontic obisnuit este suficienta o singura sedinta de 1-2 ore, totusi in unele cazuri mai complicate este nevoie de doua sau mai multe sedinte.

Odata terminat tratamentul endodontic sunteti sfatuit sa luati legatura cu medicul dumneavoastra dentist pentru a efectua o restaurare coronara de durata a dintelui (coroana).

Restaurarea coronara de durata este extrem de importanta deoarece reda functionalitatea dintelui .

Ce este acela un medic cu practica limitata la endodontie?

Medicul cu practica limitata la endodontie este un medic dentist care a ales sa se specializeze numai pe tratamentele endodontice in practica de zi cu zi . In vederea realizarii unui tratament cat mai adecvat foloseste instrumente si materiale complexe care in mod normal nu sunt accesibile medicului dentist generalist, cum ar fi:

  • Microscopul operator ce permite vizualizarea unor structuri dentare invizibil sau putin vizibil cu ochiul liber: fracturi, fisuri, canale aditionale, etc.
  • Radiografii digitale ce reduc expunerea la radiatii cu pana la 90% fata de radiografiile conventionale pe film
  • Instrumentar si tehnici specifice de ultima generatie

Ce este aceea o rezectie apicala?

Rezectia apicala (apicoectomia) este o manevra microchirurgicala suplimentara, necesara cand fie nu se pot curata canalele radiculare prin tratamentul endodontic normal, ortograd, datorat existentei unor obstacole existente in canale (instrumente fracturate, blocaje), fie infectia de la varful radacinii nu se vindeca corespunzator dupa un tratament endodontic ortograd.

In cele mai multe cazuri nu este nevoie si de apicoectomie, simplul tratament endodontic ortograd asigura o reusita si o vindecare in peste 90% dintre cazurile tratate.

Cat de dureros este un tratament de canal?

Faptul ca folosim anestezice de ultima generatie va garanteaza dumneavoastra ca pacient ca nu veti simti nici cea mai mica durere pe parcursul tratamentului.

O sa ma doara dupa aceea?

Uneori este posibil sa simtiti o usoara jena sau durere la masticatie, care trece de obicei la antiinflamatoare usoare gen Nurofen. In cazuri foarte rare, cand canalele sunt infectate cu foarte multe bacterii este posibil sa apara si o umflatura, caz in care va sfatuim sa va adresati cabinetului nostru pentru prescrierea unui antibiotic adecvat.

Programari